Ladda själen vid havet

Lägeskontroll

I en värld där allt större krav ställs på människan och allt fler känner sig stressade behöver man stanna upp. Att stanna upp för att göra en lägeskoll ger möjligheten att ta pulsen på sig själv. Hur mår jag? Är jag nöjd med min livssituation som den ser ut just nu? Behöver något förändras i tillvaron? Det kommer titt som tätt rapporter om hur allt fler äter mediciner bara för att orka med vardagen. Det är inte mediciner mot brutna ben utan mot brutna hjärtan och sinnen. Siffrorna visar att den psykiska ohälsan ökar dramatiskt i Sverige och allt fler känner sig svaga och utbrända. Dessa känslor av otillräcklighet hittar man både i det privata livet och i arbetslivet. Arbetsgivarna vill naturligtvis få ut så mycket som möjligt av sina anställda. Frågan är då vad som kan göras för att förbättra välbefinnandet och hjälpa till att skapa en bättre balans i livet.

Människan och vattnet

Redan som små embryon simmar vi alla omkring i en liten vattenfylld blåsa i mammas mage. Kanske är det redan här som människans kärlek till och beroende av vatten grundläggs. Den mänskliga kroppen består till cirka 2/3 av just vatten. Det är nog ingen nyhet för de flesta, men det intressanta är att så många upplever en sinnesfrid och sinnesro i närheten av vatten oavsett om det är ett hav eller en sjö. Detta är något som även forskning har visat, att människan kommer till ro och vederkvickelse vid vatten.

Konferens vid havet

Nästa gång chefen frågar var nästa konferens ska gå av stapeln, svara då vid en plats nära havet. Konferensanläggningar vid havet har, förutom de sinnliga befrämjande hälsoeffekterna, påverkan även på den fysiska kroppen på ett positivt sätt. De salta havsvindarna smeker huden och gör den mjukare. När man andas in den friska luften känns det bra i lungorna. Man har ju sedan urminnes tider ordinerat människor vistelse vid havet just på grund av den välgörande luften där. Vill man lyxa till det lite extra kan man även unna sig en skön ansiktsbehandling eller en fotpeeling till exempel. Där välgörande och hudvårdande produkter som till exempel aco, underlättar för huden att hålla sig mjuk och smidig. Det är viktigt att man tillför huden, som faktiskt är kroppens största organ, regelbunden fukt. Eftersom huden upptar en så stor yta utsätts den för mycket slitage genom UV-strålning, väder och vind. Det är också där som kroppen till stor del släpper ifrån sig vatten genom till exempel svettning. Att ta hand om sin kropp och vårda den väl skänker ett välbefinnande som även avspeglar sig i psyket. Den gamla devisen en sund själ i en sund kropp är lättare att leva upp till vid havet. Så nästa gång en konferens ska bokas så se till att den förläggs till en havsnära anläggning.