Rönneberga

Rönneberga ligger på Lidingö utanför Stockholm, vackert beläget på en sluttning med utsikt över havet. Det är en kurs- och konferensanläggning som ägs av fem olika fackförbund: Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Svenska Målareförbundet, Svenska Elektrikerförbundet, Fastighetsanställdas Förbund och SEKO. Den invigdes år 1969, och har framförallt använts för studier och konferenser under de dryga 40 år som anläggningen har varit igång. De allra flesta kurser som hölls på gården arrangerades till en början av de olika fackförbunden, men numera är gården öppen för både fackförbund och näringsliv.wine-glasses-176991_960_720

Eftersom Rönneberga byggdes med det uttryckliga syftet att vara en konferens- och kursanläggning, kunde man ha detta i åtanke när man valde material och inredning på gården. Man lade ner mycket tid och pengar på den konstnärliga utsmyckningen på kursgården, liksom på materialen, för att skapa en miljö som var inspirerande för de som skulle studera och delta i konferenser där.

VD för anläggningen är numera Birgitta Lönegård, sedan riksdagsmannen och socialdemokraten Ola Rask avskedats från den posten. Anledningen var att Dagens Nyheter avslöjade att Rask hade renoverat en lägenhet på Rönnebergs bekostnad, en lägenhet som han sedan överlåtit till sin son. Han hade dessutom lyft dubbla löner för både riksdagstjänsten och VD-tjänsten.

Idag är Rönneberga en heltäckande konferensanläggning med vackra utemiljöer såväl som innemiljöer, med ett tiotal olika konferenslokaler i olika storlekar (de flesta med havsutsikt), hotellrum, en restaurang, festlokaler, ett gym, ett poolområde och en relaxavdelning med diverse spabehandlingar. Maten som lagas i restaurangen är ekologisk, närproducerad och enligt säsong i så hög utsträckning som möjligt. Allt man kan tänkas önska sig under en konferens finns med andra ord här, och det går att boka ett dagpaket för konferens där både lokal och måltider ingår. Under en heldag kan man serveras frukost, lunch och en trerätters middag – man får välja själv vilket som passar schemat för ens konferens. Om du får blodad tand av att sitta i en bekväm solstol och arbeta under en konferens på Rönneberga, kan det vara en bra idé att investera i en uppsättning bekväma utemöbler till hemmet. På det sättet kan du ta med dig spakänslan och konferenskänslan hem, även när du inte är på Rönneberga.